Օգտակար հատկությունները

Ընկույզի միջուկի յուղի օգտակար հատկությունները

Ասել, որ ընկույզն ուղղակի սննդարար մթերք է, կհնչի մի քիչ թերագնահատված։

Ընկույզն ունի շատ առողջ ճարպեր, բջջանյութեր, վիտամիններ և հանքանյութեր, որոնք կազմում են իր օգտակարության միայն փոքր մասը։

Ընկույզի ծագման մասին տվյալներ կան որ այն աճեցվել է հին Պարսկաստանում, նախքան աշխարհով մեկ տարածվելը: Ապա այն դարձել է հանրաճանաչ ապրանք առևտրային շուկայում և հաճախ շնորհվել արքայական ընտանիքների:

Հռոմեացիները կարծում էին, որ ընկույզը կհակազդի թույնին և կբուժի մաշկը, մինչդեռ ավանդական չինական բժշկության մեջ նրանք օգտագործվել են՝ երիկամները դետոքսիկացնելու, արյունը սնուցելու և ստամոքս-աղիքային համակարգի առողջությանը նպաստելու նպատակով։

Ընկույզի յուղը

Իսկ այսօրվա գիտության մեջ ընկույզի նկատմամբ այնքան մեծ հետաքրքրություն կա, որ վերջին 50 տարիների ընթացքում գիտնականները և ոլորտի փորձագետները ամեն տարի հավաքվում են Դևիսի Կալիֆորնիայի համալսարանում իրականացնելու ընկույզին նվիրված մի համաժողով, որի ընթացքում քննարկում են ընկույզի առողջության վերջին հետազոտությունները:

Թեև ուսումնասիրությունները ավանդաբար կենտրոնացել են  ընկույզի օգուտների վրա, ավելի նոր հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ընկույզից ստացված յուղը պահպանում է իր ամբողջ առողջարար ազդեցությունը, միաժամանակ դառնալով ավելի բազմակողմանի օգտագործելի։

Յուղն ունի ընկույզային նուրբ համ, և շնորհիվ սառը ճմլման-ճզմման մեթոդի, պահպանում է բոլոր օգտակար սննդանյութերը և միացությունները առկա ընկույզում, ներառյալ չհագեցած ճարպաթթուները և բուսական միացությունները, որոնք կոչվում են պոլիֆենոլներ։

Ընկույզի յուղի օգտագար հատկությունները

Ընկույզի յուղն օգտագործվում է ինչպես արտաքին, այնպես էլ ներքին ընդունման համար, և ունի բազում օգտակար հատկություններ երկու դեպքում էլ։

Արտաքին օգտագործման առավելությունները՝

Ընկույզի յուղը օգտակար է մազերի համար՝ շնորհիվ օմեգա-3 ճարպաթթուների հարուստ պարունակության: 

Այն ոչ միայն կանխում է մազաթափությունը, այլև ամրացնում է մազերը և նպաստում թարմ մազերի աճին։

Այն նաև սնուցում է մաշկը,ապահովում է նրա թարմությունը և պարգևում երիտասարդ տեսք։

Նrերքին օգտագործման առավելությունները՝

  • Օգնում է նվազեցնել ականջի ցավի և լորձաթաղանթների բորբոքումները
  • Կարգավորում է սրտամկանի աշխատանքը
  • Բարելավում է գլխուղեղի անոթների աշխատանքը
  • Կիրառվում է արտրիտների, վարիկոզների, ոտքերի այտուցների, ինչպես նաև  տուրբերկուլյոզի դեպքում
  • Մաքրում է լյարդը 
  • Օգնում է փորկապության, ստամոքսի խոցի դեպքում,
  • Նվազեցնում է շաքարի մակարդակը և ցուցված է շաքարային դիաբետով հիվանդներին
  • Կարգավորում է վահանագեղձի ֆունկցիան

 

  • Բարձրացնում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը և պայքարում է վիրուսների դեմ
  • Օրգանիզմից դուրս է բերում վատ խոլեսթերինը
  • Օգտագործվում է տղամարդկանց պոտենցիայի խանգարման բուժման ընթացքում
  • Բարելավում է կանանց ինքնազգացողությունը հղիության շրջանում
  • Արդյունավետ ազդում է տեսողության վրա
  • Օգնում է կորցնել մարմնի ավելորդ քաշը։

 

Կրառման կարգը

Խորհուրդ է տրվում անհրաժեշտ քանակությամբ ընկույզի յուղ ավելացնել հացահատիկի և աղցանների մեջ՝ որպես վիտամին և բուրավետիչ հավելում։

Մեծահասակները՝ 1 թեյի գդալ յուղ ուտելուց 30 րոպե առաջ՝ օրը 2-3 անգամ: 

1-ից 3 տարեկան երեխաները՝ 3-5 կաթիլ, 

3-ից 6 տարեկանները՝ 5-10 կաթիլ, 

610 տարեկանները՝ մեկ սուրճի գդալ, 

10 տարեկանից բարձր՝ 1 թեյի գդալ։ 

Հղի կանայք ընդունում են 1 թեյի գդալ օրական 1-2 անգամ աղցանի հետ։